26 d’abril del 2011

De l'Hospital de Benasque al Plan d'Aiguallut amb raquetes de neu

A principis de febrer, aprofitant la invitació que ens va fer el nostre cosí Germán, el meu germà i jo vam anar a fer una excursió amb raquetes de neu a la vall de Benasc, des de l'Hospital de Benasque fins al Plan d'Aiguallut.Es tracta d'una excursió molt senzilla, amb molt poc desnivell, apta per a totes les edats i totes les condicions físiques, amb el recorregut molt ben marcat, amb zones de pícnic i de descans, ideal per a iniciar-se a caminar amb raquetes de neu. Això sí, com que estem a poc més de 2000 meres d'alçada i estem als peus de la vessant nord del massís de la Maladeta, s'ha d'estar al cas de la previsió meteorològica i el risc d'allaus. També és convenient anar equipats adequadament: són imprescindibles les raquetes de neu (lògic), unes botes de caminar toves i impermeables (millor si porten teixit GoreTex o similar), polaines, uns bastons i anar ben abrigats.

L'excursió comença a l'aparcament de l'hotel "Hospital de Benasque" o, si no trobem lloc per deixar el cotxe, a l'aparcament que hi ha uns 700 metres abans d'arribar a l'hotel i després seguir la carretera fins arribar al punt de sortida. Aquesta segona opció és la que vam fer nosaltres.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Arribant al Forau d’Aiguallut.

Un cop arribats a l'Hospital de Benasque, busquem un lloc a les pistes d'esquí de fons per posar-nos les raquetes i comencem el camí que ens portarà a través de los Llanos del Hospital i el Plan d'Están fins a la Besurta, una construcció de pedra que a l'estiu fa les funcions de bar, però que a l'hivern està tancada i només podem aprofitar la zona de pícnic que hi ha per fora. També cal dir que a l'estiu un autobús arriba fins a la Besurta a través de la pista asfaltada que hi arriba (a l'hivern la pista asfaltada està ensorrada sota metres de neu i, lògicament, no hi ha servei d'autobús).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Arribant al Forau d’Aiguallut.

Aprofitem la parada de rigor a la Besurta per fer un entrepà, i continuem pel camí que als pocs metres es bifurca. Cap a la dreta podem anar fins al Refugi de La Renclusa, que és l'inici de moltes ascensions al Massís de la Maladeta i el pic de l'Aneto, el cim dels Pirineus. I cap a l'esquerra i seguint pel fons de la vall, anem cap al Forau d'Aiguallut, que és el camí que agafem.

El camí continua amb una lleugeríssima ascensió gairebé imperceptible i al cap d'una estona arribem al Forau d'Aiguallut, una cova on es recullen totes les aigües de la vall i que es creu que surten a Artiga de Lin (Val d'Aran). És un bon lloc per meravellar-nos amb la natura que ens envolta, i imaginar les aventures i les condicions que havien de suportar dels primers exploradors de la zona fa uns 150 anys.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Forau d’Aiguallut.

Després de les fotografies de rigor, envoltem per l'esquerra el Forau d'Aiguallut, i en pocs minuts arribem al Plan d'Aiguallut, una zona que a l'estiu és un prat verd que el creuen multitud de rierols amb molts meandres que van a buscar el Forau d'Aiguallut. És des d'aquí (i no abans) on es pot contemplar el cim de l'Aneto (amb uns bons prismàtics es poden veure els excursionistes que ja baixen dels cims del massís), i tornem pel mateix lloc per on hem vingut fins arribar un altre cop a l'estació d'esquí de fons.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Plan d’Aiguallut (clic per ampliar la imatge).
El cim de l’Aneto és el que hi ha més a l’esquerra del massís sota els núvols.

Com ja s'ha dit aquesta és una excursió molt senzilla i apta per tothom. A l'estiu es pot fer tranquil·lament amb pantalons curs, màniga curta i unes sabatilles de caminar, però a l'hivern i amb diversos metres de neu sota els nostres peus, és imprescindible l'ús de raquetes de neu. També cal vigilar en no molestar ni topar amb els usuaris de les pistes d'esquí i no trepitjar l'empremta que deixen.

L'experiència amb les raquetes de neu és molt bona: al principi costa una mica habituar-se a fer les passes més llargues i no ser gaire maldestre per no ensopegar amb les raquetes, sobretot a les pujades o baixades, però al cap d'una estona t'habitues i ja fas com si res. Molt recomanable per a tothom qui tingui l'oportunitat.








BLOCS QUE SEGUEIXO

DISSENY
ArchDaily
Esquireartdepartment
FPO: For Print Only
Mandolux
Tiendas de Barrio
x4duros.com

ESPORT
Bloc Xavier Gràcia
El blog de Armando B. D.
Loles Vives Blog
Perarnau Blog
Rubén Uría

FOTOGRAFIA
The Big Picture
Caborian
dZoom, Pasión por la Fotografía
El racó dels meus somnis
Eyewitness
Flickr Blog
Fotofriki
Fotografía Microsiervos
La mesa de luz
Lens
Obture blog
Photo Essay
Photography, Digital Camera & Lightroom Tips
Plog
Redoladas de Chen
Steve McCurry’s Blog
TIME.com Top Photoessays and Slideshows
Valor añadido
Xatakafoto

MÚSICA
180 Grados
Disco Grande
Francisco Nixon
Hoy Empieza Todo
Una canción al día
Usual Happiness

TECNOLOGIA
Applesfera
Bloc d’Apple en Català
CampusMac
Como Lo Hago
El blog de Cuadernos Mac
mossegalapoma.cat
Territori mac
Wardog y el Mundo
Xatakandroid

UNA MICA DE TOT
1000 Awesome Things
BLOJER
Des de Lleida...
DOSMILDEU
El Tamiz
Fauna Mongola de Madrid
Humor tonto para gente inteligente
infa.me
Reflexiones de Repronto